HTML

Olvasok

Friss topikok

Dr. Tóth Csaba: Paleolit orvoslás

2013.12.16. 18:02 Kertember

Aki paleozik és még nem olvasta, vagy aki még csak most érdeklődik a paleolit felől, vagy aki szeretné tudni az igazságot a modern kor orvoslásáról, és a modern kori betegségekről az mindenképp olvassa el ezt a könyvet.

Az érdeklődők és kétkedők a sok paleolit könyv közül célszerű, ha Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek című könyvvel kezdik, majd ezzel folytatják. Mért teszek rangsorbeli különbséget közöttük? Azért mert logikailag így egészítik ki egymást, mondhatni egymásra épülnek. Szendi Gábor könyvéről is írok hamarosan.

paleolotorvoslás.jpg

Paleolit témában született könyvek érdekesek, olvasmányosak, informálisak és legfőképp gondolatébresztők. Ilyen Dr. Tóth Csaba könyve is.

Már a kezdés is érdekes, melyben megismerhetjük azokat az érveket, melyek az írót a paleolit orvosláshoz vezetett. Vajon mi késztet egy elismert belgyógyászt arra, hogy egy olyan életmód követője, orvosa legyen, amely finoman fogalmaz sem elfogadott a modern kori egészségipar egyik szereplője (orvos, beteg, gyógyszeripar, közigazgatás) számára sem.

Mégis milyen indokok jöhetnek szóba?

  • Szeretne igazi gyógyító lenni? Szeretné, ha betegei valóban meggyógyulnának, és nem kellene egész életükön át gyógyszert szedniük?
  • Mert igazán szereti a szakmáját, elhivatását, hű az esküjéhez, és valódi gyógyítást akar?
  • Közeli rálátást nyert az egészségiparra?
  • Kiábrándul az orvostársadalomból?
  • Személyes tapasztalatai vezérlik az új dolog felé?
  • Kiábrándul az egészségügyi rendszerből?

A kérdésekre a könyvből válaszokat kaphatunk. Íme, egy:

„Ami tény: ez nem a korrekt üzletről szólt, már csak azért sem, mert az üzlet a doktor és a gyógyszercég között köttetett, a szenvedő fél azonban a beteg volt. A betegek ugyanis nagyon sokszor azért azt a gyógyszert kapják, amit, mert éppen egy adott gyógyszercéggel köttetett megállapodás – és ha az indokolt gyógyszerre nem jut megfelelő betegszám, akkor a betegek indokolatlanul is megkapják.”

 

A bevezető ismerkedő rész után a könyv szerkezete logikus felépítést követ. A legáltalánosabb gondolatoktól haladunk a részletek felé. Arra azonban ügyel a szerző, hogy ne vesszünk el a részletekben. Aki mégis mélyebben szeretné beolvasni magát a paleolit témába, annak természetesen van lehetősége a témában megjelent további művekből.

A bemutatkozás után az orvostudomány alapjait keressük kritikus szemmel. Ez az alap nem más, mint oly sok más tudományágé a darwinizmus. Az író nem kérdőjelezi meg a darwini elméletet, azt viszont igen, ahogy azt a mai orvoslás alkalmazza. Mint minden ismeretterjesztő könyvet, ezt is érdemes nyugodt körülmények között nyitott elmével olvasni. A könyv végig tele van kritikával például:

„A kórképek okát nem keressük. A dolgok eredetére nem vagyunk kíváncsiak.”

„A természet soha nem állítana elő ilyen mennyiségű gabonát fogyasztásra, mi kezdtük el termeszteni. Valószínűleg azért, mert az életet nem lehetett folytatni más kiegészítő táplálékok nélkül. A kieső húst a gabonafélék termesztése pótolta. Ahhoz a környezethez, ami természetes viszonyok mellett körülvett bennünket, a legapróbb részletekig alkalmazkodtunk, egészen addig a pillanatig, amíg a környezetünket mi magunk nem próbáltuk meg befolyásolni.”

A civilizációs betegségekre, káros környezeti hatásokra, sőt újabban az elhízásra is divatba jött válaszunk, hogy az ember úgyis alkalmazkodik hozzájuk. legalábbis a darwini elmélet szerint. Az evolúció biztosítja, hogy csak az életerősek maradnak fenn. Ez azonban több sebből is vérzik:

1)      Darwin elméletét mára darabokra szedték. Csak az elvakult darwini hívők hiszik el az evolúciós maszlagot.

2)      Ha igaz is lenne az evolúciós elmélet, akkor is gondoljunk bele, hogy mennyi töménytelen idő kellene a változásokhoz. Egy aprócska változáshoz is száz, ezer, tízezer év szükséges. Az ember azonban olyan bonyolult szerkezet, hogy annak csak egy részét érintő változásához is módosulások tömege szükséges. Gondoljunk bele az emésztés bonyolultságára. Mennyi mindentől függ, hogy a kezünkbe fogott ennivaló, hogyan hat szervezetünkre. Rágás, nyelés, bontó enzimek, felszívódás fizikai, kémiai körülményei, felszívódott elemek szállítása, átalakítása, sejtbe juttatása, raktározása. Képes lenne mindez módosulni belátható időn belül? Még azon az időn belül, mielőtt a változó ember szervezete bele nem pusztulna, mondjuk a cukorbetegségbe, vagy annak szövődményeibe, a rákba, a szívinfarktusba stb. stb. Legyünk reális gondolkodásúak. Nézzünk körül ismerőseink között! 30 év fölött van olyan, aki nem küzd valamilyen betegséggel?

3)      Ha igaz is lenne az evolúciós elmélet, akkor is tudna ránk hatni? Olyan mértékben elszakadtunk a ható tényezőktől (Darwin elméletét ugyanis a természet változtató képességére alapozta), hogy ha mégis tudna valami hatni ránk, akkor annak hatásait kivédjük, elkerüljük, egyedül a természeti katasztrófák hatásait vagyunk képtelenek kezelni. A többit!?:

a)      gyógyszerrel kezeljük,

b)      műtéti úton befolyásoljuk,

c)      vegyszerekkel sterilizáljuk,

d)      védő eszközökkel gátoljuk,

       Amit pedig nem tudunk a fentiekkel kivédeni, vagy változtatni, attól szenvedünk.

 

Ha elrugaszkodom a valóságtól és átcsapok a sci-fi világába, akkor simán feltételezhetem, hogy az ősanya természet a civilizációs betegségekkel ritkítja ki a fajunkat, írt ki bennünket azért, hogy megvédje magát. Miközben mi a maják naptárát tanulmányozzuk, vagy a világűrt fürkésszük, netán Nostradamus tanait olvassuk, ősanya lecsap ránk eszközeivel és beteljesíti a jóslatokat. Ugye milyen hülyeség ilyet olvasni? De mégis mi történik?

Mi emberek ellepjük a Földet, élelmezési problémáink megoldása folyamatos növekedésre késztet minket, egyre többet veszünk el a természettől, közben olyan anyagokat fejlesztünk ki, használunk és hagyunk hátra, amelyek szennyeznek, így életterünk nemcsak szűkül, hanem elszennyeződik, erőforrásaink kimerülnek, betegségek lepnek el, életmódunk elszakad a természettől, betonok közé záródunk, testünk elpunnyad, szenved, úgy fáj, hogy a lélek is belesajdul.  Folytassam tovább? Felesleges. Mindenki tudja. 

Térjünk vissza a könyvhöz, amely a következő részben felsorol néhány tévhitet, amit sikerült elhitetni velünk az egészség propaganda gépezetének. Ezek:

  • megfázás,
  • vízivás,
  • napozás,
  • hús és állati zsír fogyasztás,
  • csontritkulás.

Olyan sokat emlegetett fogalom a civilizációs betegségek, mégis kevesen tudják, hogy milyen betegségek tartoznak is ide. Felsorolni sem könnyű őket, ezért négy nagy csoportba gyűjtik össze őket:

1)      Genetikai betegségek.

2)      Velünk együtt élő kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák, egysejtűek stb.) által okozott betegségek.

3)      Környezetünk változásai által okozott betegségek; hideg, meleg, mérgek, környezetszennyezés, ionizáló sugárzás, balesetek stb.

4)      Létfenntartásunkhoz szükséges anyagok (étel, ital, vegyszerek stb.) megbetegítő hatása révén keletkezett betegségek.

 

Mi lehet az oka hogy modern orvoslás a civilizációs betegségek terén zsákutcába jutott? Ennek egy külön fejezet olvasható a könyvben. A fejezetet olvasva sokszor úgy érezzük, hogy az életünkből vette a példát az író, annyira a valóság köszön vissza a sorokból. Ezen részen túljutva elérünk ahhoz a konkrét betegségeket, melyet Dr. Tóth Csaba részletesen tárgyal.

A cukorbetegség. Nem részletezem, a könyvet csupán gondolatébresztőként írok pár sort, remélem inspirációt ad a fejezet elolvasásához.

 Jelentkezzen az a cukorbeteg, akit az orvosok meggyógyítottak betegségéből, akinek nem kell gyógyszert szedni, inzulint bejuttatni szervezetébe! Lehet azt gyógyításnak nevezni, amikor valakit gyógyszerek tömegével tartanak elfogadható állapotban, amellett, hogy orvos-beteg egyaránt tudja, hogy állapota apránként romlik, kísérő betegségek jelennek meg nála?

 

A könyv befejező része szintén sok tévhitről lebbenti fel a fátylat. Igaz az író hasznos tanácsoknak szánta a paleolit életmód bevezetéséhez. Olvashatunk a:

  • a kenyér fogyasztásáról,
  • a növény olajokról és állati zsírokról,
  • a húsról,
  • a vitaminokról,
  • és egyáltalán az étkezés idejéről.

 

A könyvet csak ajánlani tudom olvasásra. Javaslom, hogy ne könyvtárból kölcsönözzük, hanem vásároljuk meg, ha erre nincs módunk, akkor készítsünk belőle jegyzeteket a későbbi visszakereshetőség érdekében.

A könyv érdekes, olvasmányos, könnyen olvasható, jól tagolt, a betűnagyság megfelelő. Ábra, táblázat, illusztráció kevés van benne, de nem is szükséges, hiányukat nem érezni.

2011 számozott oldalt tartalmaz, tulajdonképpen két este alatt kiolvasható.

Megjelent a Jaffa Kiadó gondozásában 2012-ben.

paleolitorvoslap.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: olvasás olvasónapló paleolit Dr. Csaba Tóth paleolit orvoslás paleolit életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://kertemberolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr645695379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása