HTML

Olvasok

Friss topikok

Kész átverés újabb újságcikkben a háztáji csirke húsáról.

2013.12.29. 20:07 Kertember

Ismét egy csodás példa a mágus újságírók tárházából. Rendesen fogynak azon újságok, amelyek nem az emberek átverésén fáradoznak.
Nem az a típus vagyok, aki beáll egy nagyáruház újságos polcai elé, és végigolvassa az újságokat. Vannak megbízható folyóiratok, melyekben megbízom, ezért ezeket átolvasás nélkül megveszem. Vannak, melyeket kapásból elutasítok, és vannak olyanok, melyeket rendszertelenül vásárolok, annak függvényében, hogy épp milyen cikkek vannak benne.
Ebbe a kategóriába tartozik a ZEM, azaz Zöld Energia Magazin is. 2013. októberi számának címlapján hatalmas betűkkel a;
„Tyúkólak titka. Eláruljuk, mitől más a háztáji csirke húsa."
Csábítónak tűnt, nagyjából belelapoztam az újságba volt még benne egy-két más érdekesnek tűnő cikk is, ezért megvettem. Az újság 555 forint.

zem.jpg


Hazaérve este nekiálltam az ominózus cikknek. Mit mondjak, ekkora haszontalan nulla cikkel rég találkoztam. Sajnos azonban mostanában egyre gyakrabban.
A cikk egy kutatóval készült interjú. A kutató azt kutatja, hogy „Mit kell enniük a haszonállatoknak, hogy egészségesek legyenek, és így az ember a húsukkal a lehető legjobb táplálékhoz jusson?" A téma roppant érdekes. Gondoltam most megtudom az igazságot. Tévedtem. Megtudtam viszont:
• Hogy a kutató tudósnak, vagy tanárnak készült-e a pályája elején.
• Hogy a kutató felháborodik, ha félreérhető, vagy téves tényeket írnak, terjesztenek, melyekkel őt is megkeresik, és ezekre a legjobb tudása szerint válaszol, vagy csak széttárja a karját.
• Az őstermelő csirke húsa nem azért más, mert más takarmánnyal eteti, mint a nagyüzem, hanem azért mert tovább neveli, így érettebb lesz a húsa. Sőt az őstermelő nem ellenőrzött takarmánnyal etethet, ami gondot okozhat, de nem a húsban, hanem a belsőségekben, főként a májban felhalmozódó toxikus anyagok miatt. A kutató ezért inkább az ellenőrzött nagyüzemi hús híve.
• Hogy a bioetanol-gyártás mellékterméke kiváló takarmány.
• Hogy az oxigén egy aktivált formájában károsodást okozhat, ezt ellensúlyozhatják az antioxidánsok, melyeket az emberi, állati táplálék is tartalmazhat. Az hogy ezek mennyire hatékonyak sok mindentől függnek.
• Hogy vannak prémium,- és tömegtermékek, melyek nem azonosak. Például a prémium sertéshús termékekhez a disznót két évig hizlalják, ettől lesz más és nagyon drága az abból készült hústermék, melyet csak kevesen érnek el, azaz tudnak megfizetni. Hétmilliárd ember nem etethető ilyen hússal.
• A kutató nem gazdálkodik.
• A kutatót elismerik diákjai, és Ő két fontos dolgot akar átadni a fiataloknak az örök kíváncsiságot és a munka szeretetét.

zemcikk.jpg


Ennyi lenne a cikk, igaz ezt egy kicsit bővebben írják le. Dele üres semmitmondó szavakkal, de a lényeg mindenhol hiányzik. Szuper, hogy okos emberek kutatásokat végeznek, de mért nem ismerheti meg az olvasó ezeknek az eredményét. Gyanítom, kitalálnám a választ. Ha nem lehet leírni az igaz egyértelmű, informális válaszokat, mert abból perek lennének, netán fájna az igazság, akkor meg minek fognak bele az újságírók az ilyen témákban. Csak azért meglobogtatnak a címlapon ilyen témákat, hogy eladják az üres folyóiratot. Ez ám a kész átverés.

Szólj hozzá!

Címkék: olvasás újságcikk átverés a sajtóban ZEM Zöld Energia Magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://kertemberolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr335716551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása